• Wpisów: 117
  • Średnio co: 25 dni
  • Ostatni wpis: 1 rok temu, 08:34
  • Licznik odwiedzin: 16 621 / 3064 dni
 
asia3515
 
Nie ma spania ,mimo że jest dopiero 4 w nocy ,
Kawa ,papieros i czas ruszac do kuchni ,
Dziś kopytka :)Kopytka z serem :)

kopytka_01.jpg


Kopytka z serem

Kopytka z serem to kluski mojego dzieciństwa.Babcia zawsze w niedziele ,czasami w sobote zawsze je robiła ,ten smak jest zawsze przy mnie. Ciasto na kopytka z serem od podstawowego ciasta na kopytka różni się jedynie dodatkiem twarogu oraz 1 jajkiem. Oba rodzaje kopytek można podawać na słodko lub słono. U nas w domu kopytka z serem jemy z dodatkiem śmietany.  Wielkość klusek zależy od naszych upodobań, kopytka mogą być duże lub drobne.

PRZEPIS NA: KOPYTKA Z SEREM
-mojej babci  :)



SKŁADNIKI DANIA: KOPYTKA Z SEREM

• 1 kg ugotowanych ziemniaków
• 250 g sera białego tłustego lub półtłustego
• 2 szklanki mąki pszennej
• 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 jajko (opcjonalnie można pominąć)
• szczypta soli
• do podania śmietana

PRZYGOTOWANIE DANIA: KOPYTKA Z SEREM

1. Ziemniaki obieram, gotuję i studzę. Przepuszczam przez prasę lub maszynkę.
2. Ziemniaki łączę z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, jajkiem serem białym i wyrabiam delikatne i miękkie ciasto.
3. Odrywam porcje ciasta i formuję wałeczki. Nożem odcinam kluski około 3 cm szerokości. Jeśli ciasto się lepi podsypuje mąką ziemniaczaną
4. Kopytka z serem gotuję w osolonej wodzie. Od wypłynięcia około 1 minutę.
5. Wyławiam łyżką cedzakową i podaję ze śmietaną.

Smacznegooooo :)  :)  :)

  •  
  • Pozostało 1000 znaków
Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego